Calificari la Campionatul European de Fotbal pentru Nevazatori

In perioada 24 -31 martie 2019 s-a desfasurat pentru a doua oara consecutiv turneul de calificare la Campionatul European de Fotbal pentru Nevazatori in tara noastra, daca prima data turneul a fost la Bacau in aprilie 2017, acum turneul s-a desfasurat pe terenul construit de Federatia Romana de Fotbal speccial pentru echipa nationala de fotbal pentru nevazatori, la Buftea.

In imagine: Nationala de Fotbal pentru Nevazatori a Romaniei

Daca la Bacau in 2017 au participat 7 echipe, la Buftea au fost doar 4 echipe: Bielorusia, Grecia, Georgia si Romania.

La Campionatul European de Fotbal pentru Nevazatori participa 10 echipe dupa cum urmeaza: primele 8 de la ultimul campionat european sunt precalificate pentru urmatorul turneu si 2 echipe vin din turneul de calificare astfel incat in urma rezultatelor de la C.E. de la Berlin, Germania din 2017 echipele Rusia, Spania, Anglia, Franta, Turcia, Germania, Italia si Belgia sunt precalificate pentru C.E. de la Roma, Italia din septembrie 2019 iar locul 9 si locul 10 din Germania au jucat turneu de calificare impreuna cu celelalte echipe doritoare sa isi incerce puterile pentru a ajunge la Roma.

Turneul de la Buftea a debutat cu meciul Romania – Bielorusia, baieti nostri invingand cu 3 – 0, goluri marcate de Khrisztian Kovacs unul si Florin Kovacs o dubla. Cel de-al doilea meci a pus fata in fata echipele Greciei si Georgiei, dupa un meci disputat rezultatul a fost 1 – 1 si astfel s-a inchis prima zi la Buftea fiind ziua de 27 martie si Romania avand 3 puncte, Grecia si Georgia cate 1 punct si Belarus 0 puncte.

                Cea de-a doua zi a inceput cu meciul ce a pus fata in fata locul 9 si locul 10 de la ultimul campionat european si anume echipele nationale a Romaniei si a Georgiei. Dupa un meci incrancenat baietii nostri au reusit o noua victorie in fata gruzinilor cu scorul de 2 – 1 si cu aceasta victorie nationala noastra era matematic calificata la C.E. de la Roma. Cel de-al doilea meci s-a jucat intre echipele Greciei si Belarusului, unde scorul la finalul partidei era Grecia 2 – Belarus 0. Era 28 martie si matematic nationala Romaniei era calificata. A urmat o zi de pauza cand toate echipele participante au fost invitate la Casa Regala a Romaniei stiindu-se suportul acordat de Casa Regala Comitetului Paralimpic Roman.

Ziua de 30 martie a inceput cu meciul dintre Georgia si Belarus unde scorul a fost 2 – 0 si Georgia astepta nerabdatoare meciul doi pentru a vedea de va putea sa mearga din nou impreuna cu Romania la Euro.

Ultimul meci al turneului de la Buftea a fost deosebit, in tribunele stadionului erau oameni unul si unul: Majestatea Sa Printul Paul, presedintele FRF-ului Burleanu si alti oameni de seama din federatie, presa si alte institutii interesate de fenomen.

Grecii au marcat primi prin decarul sau si vedeta echipei Dimos iar in debutul reprizei secunde Florin Kovacs a adus egalarea dupa ce i-a fost refuzat un gol spectaculos arbitrul motivand ca mingea nu a intrat in poarta. Dupa ce Florin Kovacs ne adusese victoria cu Georgia marcand o dubla tot el ne-a adus si un punct cu Grecia, punct ce ne-a facut si castigatori ai turneului si mergem pentru a doua oara consecutiv de pe primul loc la un Campionatul European.

Bineinteles ca dupa acest rasunator eveniment majoritatea televiziunilor si publicatilor au gasit unele mai mic altele mai mare spatiu pentru a lauda si promova succesul acestei echipe ce a luat nastere in forma organizata cu doar 5 ani in urma…

In zilele de 25 si 26 a avut loc atat antrenamentele oficiale cat si verificarea medicala a sportivilor neclasificati. Medicii au fost impusi de IBSA, unul venind din Germania si un altul din Portugalia. Asistenta aceastor medici fiind din Republica Moldova.

Arbitri turneului au fost din Anglia, Franta si 3 din Romania.

Printre sponsori au fost FRF, CNOP, Casa Regala, A.N.R., Alexandrion si altii.

Organizatori: IBSA, ANR, CNp, FRF.